Актуальні зміни у пенсійному законодавстві: механізм призначення пенсій на окупованій території


15 квітня 2023 року набрали чинності зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсій особам, які  проживають на окупованій території або території, де ведуться бойові дії.

Відтепер згідно з п. 14-6.2 прикінцевих положень цього закону до осіб, які проживають або проживали на території, на якій ведуться чи велися бойові дії, або на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, не поширюється норма закону, відповідно до якої пенсіонер має звернутися до органів Пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії протягом трьох місяців з дня настання права на пенсійне забезпечення. Це положення діє у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування та за умови, якщо строк звернення за призначенням відповідної пенсії не сплив станом на 24 лютого 2022 року.

Відповідні зміни запроваджені в зв’язку з тим, що органи Пенсійного фонду України не здатні здійснювати свої повноваження на тимчасово окупованих територіях, а через вебпортал електронних послуг ПФУ подати заяву та підтвердні документи немає можливості у зв’язку із відсутністю на окупованих територіях інтернет-зв’язку та українського мобільного зв’язку.

Отже, згідно зі змінами до пенсійного законодавства пенсія призначається:

Законом передбачено, що заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, з якого призначено пенсію.

Слід нагадати, що раніше були внесені зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення родичам зниклого безвісті пенсій по втраті годувальника.

Тобто якщо людина зникла безвісти, у членів її сім’ї через місяць після внесення відповідної інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань виникає право на отримання пенсії.

Виплати призначаються:

При цьому для осіб, яким призначена пенсія по втраті годувальника, передбачені такі пільги:

Окрім цього, члени сімей мають право на земельну ділянку та допомогу від органів місцевого самоврядування у будівництві, а також право на безоплатне одержання у приватну власність житлового приміщення, яке займають у будинках державного житлового фонду, та позачергове право на поліпшення житлових умов.


Джерело: Безоплатна правова допомога