Бізнес і влада обговорили проблеми бронювання


19 квітня ФРУ провела чергову зустріч бізнес-активу Федерації з органами державної влади з обговорення проблемних питань застосування Порядку бронювання військовозобов`язаних працівників та Критеріїв визначення підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в цілях бронювання, а також постановки та ведення військового обліку.

Від органів державної влади взяли участь:

Під час зустрічі були обговорені найбільш проблемні питання, пов'язані із застосуванням нової процедури бронювання, визначенням підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, постановкою та веденням спеціального військового обліку, реалізацією норми Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в частині здійснення виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань.

Одними з найбільш проблемних бізнес визначив:

Сергій Сметанко зазначив, що наразі питання включення ЄСВ до складу податків, зборів та платежів для визначення підприємства критично важливим перебуває на погодженні в Мінцифри, ДПС, Міноборони, Митній службі, Держприкордонслужбі. Після опрацювань будуть підготовлені зміни до постанови КМУ № 76.

Також підготовлені зміни і найближчим часом будуть внесені на розгляду уряду щодо встановлення чітких строків погодження Генштабом списків працівників, які пропонуються до бронювання, у 10 робочих днів.

Сергій Катренко наголосив на низці недоліків до списків, за якими підприємства пропонують до бронювання працівників, зокрема, невідповідність ВОС наказам № 317, 412, у т. ч. повернення на доопрацювання у разі наявності помилок в даних більше ніж по 5-ти працівниках, відсутність довідки про визначення граничної чисельності військовозобов`язаних або неправильне її заповнення.

Сергій Капелюшний поінформував про можливість подання звернень про бронювання до Міністерства у разі наявності державних контрактів в розумінні Закону України «Про оборонні закупівлі» та постанови КМУ № 363. Також було зазначено про прийняття наказу «Про затвердження Критеріїв для визначення Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України підприємств, установ і організацій у сфері оборонно-промислового комплексу, промисловості, літакобудівній галузі та у сфері космічної діяльності такими, що мають важливе значення для національної економіки» від 23.02.2023 р. № 27. Разом з тим рішень про визнання критично важливим підприємств для Мінстратегпром ще не приймалось.

Також бізнесом були порушені такі питання:

На порушені питання були надані відповіді фахівцями органів державної влади.

За результатами зустрічі Федерацією будуть підготовлені пропозиції до Мінекономіки та Генерального штабу ЗСУ у питанні необхідності внесення змін до нормативно-правових актів з метою врегулювання порушених проблемних питань.