Бізнес закликає владу запустити механізм «е-Відрядження»


Протягом останніх місяців питання бронювання військовозобов’язаних є одним із ключових у роботі підприємств, які є критично важливими для функціонування національної економіки.

Так, ризики втрати критичного для роботи підприємств персоналу є надзвичайно високими, а недосконалість процедури надання бронювання та постійні затримки у наданні таких бронювань навіть у разі виконання усіх умов, передбачених законодавством, в доповнення до військових загроз, фізичних руйнувань, порушених ланцюгів постачання, низької купівельної здатності тощо часто змушують підприємства скорочувати виробництво та фактично зупиняти свою роботу та будь-які інвестиції. 

Безумовно, бізнес розуміє, що в країні триває війна і військові потреби є конче важливими. Однак і економіка має працювати, аби країна функціонувала. А серцем економіки є працюючий у країні прозорий бізнес, що сплачує податки, заробітні плати, підтримує країну.

Європейська Бізнес Асоціація неодноразово наголошувала на необхідності створення простої та зрозумілої процедури отримання таких бронювань та терміновому удосконаленні законодавства, аби принаймні операційна діяльність компанії могла нормально продовжуватись, адже для цього вкрай важливими є люди. 

Так, 7 вересня цього року постановою КМУ від 07.09.2022 р. № 1002 було продовжено чинні бронювання на 2 місяці без необхідності повторного погодження Міністерством оборони України, за що прозорий бізнес, що працює в країні, висловлював щиру подяку уряду.

У той же час станом на середину жовтня зміни, необхідні для удосконалення процедури бронювання та скасування мобілізаційних завдань, так і не були ухвалені. Тож, беручи до уваги оптимістичний сценарій, за якого необхідні зміни до законодавства будуть ухвалені протягом шести тижнів, та часу, необхідного для розгляду заявок на бронювання за нової процедури, отримання нових бронювань можливе не раніше другої половини грудня.  Однак чинні бронювання будуть завершуватися із середини листопада і, відповідно, робота більшості критичних для продовольчої та економічної безпеки держави підприємств опиниться під загрозою. 

Тому, Європейська Бізнес Асоціація звертається до уряду з проханням подовжити ще на 2 місяці чинні бронювання без необхідності повторного погодження з Міноборони. Це дасть можливість державі прийняти всі необхідні законодавчі зміни з дотриманням визначених законом строків та процедур, провести поступове перебронювання критичного для функціонування економіки персоналу без перевантаження системи, а бізнесу – продовжити працювати, забезпечувати роботу підприємств, підтримувати працівників, сплачувати податки та заробітні плати, тощо.

До того ж наприкінці літа урядом було анонсовано з 1 вересня запуск механізму «е-Відрядження», за допомогою якого підприємства могли внести спеціальний депозит та отримати дозвіл на короткотермінове відрядження для свого працівника. Минуло вже більше ніж 1,5 місяця, але механізм, на жаль, все ще не запрацював. Тож бізнес звертається з проханням до уряду все ж запустити цей механізм, адже досить частко стратегічні питання розвитку підприємства, побудови нових логістичних маршрутів, інвестування тощо не можуть вирішуватись онлайн, а потребують фізичної присутності. До того ж рішення про можливість виїзду за кордон у короткотермінові відрядження матиме важливий вплив на економіку країни, її розвиток та відновлення. Водночас стає очевидним, що обмежувальними заходами розвитку не досягнеш.