Чергова спроба ВРУ зробити військовий облік жінок добровільним


28 грудня у ВРУ було зареєстровано законопроєкт № 6482 «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Ним було передбачено, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

29 грудня з'явився альтернативний законопроєкт № 6482-1.

Ним пропонується визначити, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних за власним бажанням.

Жінки, які мають медичну спеціальність та/або професію, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

11 січня 2022 р. зареєстровано ще один альтернативний законопроєкт № 6482-2.

Ним пропонується повернутися до попередньої редакції частини 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», де було визначено, що жінки, які мають фах, споріднений з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому КМУ, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я, віком та сімейним станом, беруться на військовий облік військовозобов'язаних.

Тобто нормою повертається право саме КМУ визначати вид професійної діяльності, удосконаленої шляхом спеціальної підготовки, спорідненої з відповідною військово-обліковою спеціальністю.

Також законопроєктом частина 11 доповнюється нормою, згідно з якою жінки, придатні до військової служби, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік за віком: до 50 років — за офіцерськими званнями, до 45 років — за іншими військовими званнями.