Чергові роз’яснення від ФСС щодо е-лікарняних


Фонд соціального страхування продовжує роз’яснювати питання щодо створення та оплати е-лікарняних.

Е-лікарняний автоматично буде сформований на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який лікуючий або сімейний лікар створить після огляду. Аналогічно е-лікарняний відкриють у разі оформлення медичного висновку під час догляду за хворою дитиною. Надалі на контактний номер телефону пацієнта надійдуть два повідомлення від:

Повідомлення про створення медичного висновку може не надійти, якщо персональні дані пацієнта, наявні в лікаря, неактуальні. Тому перевірте правильність введеної інформації — можливо, змінено прізвище, оновлено номер телефону або не заповнено деякі з колонок. Важливо завжди повідомляти лікарю і роботодавцю про зміни персональних даних.

Роботодавці, в т. ч. за сумісництвом, будуть бачити е-лікарняний у своїх кабінетах страхувальників з дня його відкриття, але почнуть призначення допомоги лише після завершення визначеного в ньому періоду непрацездатності та сплину строку, у який лікарі можуть внести зміни.

У ньому доступна для роботодавця лише загальна інформація про непрацездатність пацієнта, яка необхідна для призначення матеріального забезпечення. Тому не потрібно передавати роботодавцю медичний висновок про тимчасову непрацездатність, якщо лікар роздрукував для вас витяг, — він містить персональні дані й не є підставою для нарахування матеріального забезпечення.

Якщо пацієнт одужає раніше, ніж зазначено в е-лікарняному, то це має засвідчити лікар — під час візиту він підтвердить працездатність і створить новий медичний висновок, який скоротить дію е-лікарняного.

Коли ж пацієнт не одужає у визначений у первинному е-лікарняному термін, то лікар створить наступний медичний висновок — на його підставі сформують окремий е-лікарняний, який продовжить тимчасову непрацездатність. Про це потрібно повідомити роботодавця.

Таких е-лікарняних може бути декілька в межах одного страхового випадку (усі вони матимуть тотожну першу частину номера е-лікарняного до знака дефіса). За кожним із них матеріальне забезпечення призначають окремо — це дозволяє пришвидшити отримання допомоги, адже для виплат не потрібно чекати одужання.

Можливі випадки, коли під час перебування на лікарняному пацієнту відкрили ще один, з іншої причини. Наприклад, під час хвороби батьків може захворіти дитина, і їй знадобиться догляд. Або ж лікар направив пацієнта на 14-денну самоізоляцію від COVID-19 як контактну особу, однак через декілька днів особа все ж захворіла.

Саме для таких випадків розроблені «правила скорочення» — вони визначають пріоритет різних причин непрацездатності та скорочують «непріоритетні» е-лікарняні. Так, лікарняний по ізоляції від COVID-19 (який оплачують у розмірі 50 % доходу) переривають на користь е-лікарняного по вагітності та пологах (оплачують у розмірі 100 % доходу), по загальній хворобі, необхідності догляду за хворими рідними тощо (які оплачують залежно від стажу в розмірі від 50 % до 100 % доходу). А е-лікарняний по вагітності та пологах скорочує будь-який з лікарняних, у той час як сам не може бути скорочений жодною іншою причиною непрацездатності

Переглянути свій медичний висновок можна на порталі «Дія» (для цього у спеціальному розділі потрібно ввести номер запису сформованого медичного висновку з SMS). Можна поставити запитання щодо створення медичних висновків інформаційно-довідковій службі НСЗУ: 16-77.

Зверніть увагу, що е-лікарняний може не сформуватись, якщо система не знайде особу в Реєстрі застрахованих осіб, тобто не зможе підтвердити її працевлаштування. Якщо ж особа все ж працевлаштована, тоді їй рекомендують звернутись до роботодавця або на гарячу лінію ПФУ для з’ясування причин: 0 800-503-753.