Чи буде оплачено «декретну» відпустку в разі відсторонення працівниці через відмову від вакцинації


Фонд соціального страхування України інформує, що здійснить фінансування допомоги по вагітності та пологах незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи через відмову від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Як відомо, допомога по тимчасовій втраті працездатності не надається працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від вакцинації проти COVID-19. Виплати не здійснюються, оскільки в період відсторонення від роботи із припиненням виплати заробітної плати факт втрати заробітку через хворобу або травму відсутній.

Однак допомога по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення та надається за кошти ФССУ за весь час перебування жінки у декретній відпустці.

Право на таку відпустку настає із 30 тижнів вагітності, незважаючи на перебування у відпустках інших видів, зокрема без збереження заробітної плати. Тож у разі формування е-лікарняного по вагітності та пологах застрахована особа набуває права на декретну відпустку та відповідну допомогу за кошти Фонду соціального страхування України незалежно від того, чи було її відсторонено.

Тривалість декретної відпустки, яка фінансується ФССУ, зазвичай становить 126 календарних днів (70 днів до пологів і 56 днів після пологів). Середній розмір допомоги від Фонду за кожен день перебування в такій відпустці за підсумками 10 місяців 2021 р. склав 333 гривні.

ФСС нагадує, що відповідно до постанови КМУ від 20.10.2021 р. № 1096 з 08 листопада від роботи відсторонюють працівників, щодо яких визначена обов’язковість профілактичних щеплень проти СOVID-19 і які відмовились або ухиляються від їх проведення. Винятком є особи, які мають абсолютні протипоказання до проведення такого щеплення й надали відповідний медичний висновок.

Нагадаємо, що Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, включає працівників:

Наказом МОЗ від 01.11.2021 р. № 2393 (набув чинності 09 грудня) до цього Переліку було також додано співробітників:

А наказом МОЗ «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 30.11.2021 р. № 2664 цей перелік знову було доповнено. Тож згідно зі змінами обов’язковим щепленням проти коронавірусної хвороби підлягають також працівники: