Чи діє мораторій на документальні перевірки з ЄСВ


Головне управління ДПС у Дніпропетровській області роз’яснило, чи передбачено мораторій на проведення документальних перевірок з ЄСВ на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні.

Повідомляється, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IХ внесені зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ.

Так, згідно з п. 9 прим. 23 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, розпочаті до 24.02.2022 р. та не завершені, зупиняються по останній календарний день третього місяця з дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану.

Від редакції нагадаємо, що 27.05.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 р. № 2260-IX, що відновив проведення деяких видів перевірок.

Про те, що було до внесення змін до ПКУ і що змінилося з набранням чинності Законом № 2260, читайте у статтях «Відповідальність за порушення податкового та трудового законодавства під час дії воєнного стану» і «Закон № 2260: що зміниться для роботодавців з 27.05.2022 р.».