Чи є зміною істотних умов праці переведення з безстрокового на строковий трудовий договір


Фахівці Південного міжрегіонального управління Держпраці надали консультацію з питань порядку запровадження змін істотних умов праці, зокрема, переведення працівників з безстрокових трудових договорів на строкові трудові договори.

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

У разі укладення трудового договору на визначений строк цей строк встановлюється погодженням сторін і може визначатись як конкретним строком, так і часом настання певної події (наприклад, повернення на роботу працівниці з відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами чи для догляду за дитиною).

Укладення трудового договору на визначений строк за відсутності умов, встановлених законодавством, є підставою для визнання його недійсним у частині визначення строку. Тобто такі договори вважатимуться укладеними на невизначений строк від часу їх укладення.

Також наголошено, що істотні умови праці є оціночним поняттям у трудовому праві та зазначено, що введення строкового трудового договору є зміною істотних умов праці.

Зміна істотних умов праці може бути визнана законною тільки в тому випадку, якщо буде доведена наявність змін в організації виробництва і праці.

Для прийняття або переведення працівника на роботу за строковим трудовим договором необхідна пряма вказівка закону, або характер відповідної роботи, або умови її виконання, або інтереси працівника.


Південне міжрегіональне управління Держпраці