Чи може підприємство працювати, якщо всі працівники перебувають у відпустці без збереження зарплати на період карантину


Управління Держпраці у Кіровоградській області повідомляє, що на його адресу надійшла інформація від органів місцевого самоврядування про те, що окремі суб’єкти господарювання під час здійснення діяльності (реалізації товарів, робіт і послуг тощо) та отримання коштів за роботу не перерахували податок на доходи фізичних осіб.

Відповідно до абзацу 10 частини першої ст.6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V однією з підстав для проведення позапланових заходів є звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства у випадках, коли право на подання такого звернення передбачено законом.

Керуючись наявною підставою, Управлінням проведено інспекційне відвідування на підприємстві, основним видом діяльності якого є здійснення будівництва та будівельних робіт. Згідно з наданими документами наймані працівники на цьому підприємстві є оформленими відповідно до законодавства, але от невеликий нюанс: всі перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину. Здавалось би, нічого протизаконного, адже Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX було доповнено ст. 26 Закону України «Про відпустки» новою нормою: у разі встановлення Кабміном карантину час перебування у відпустці без збереження заробітної плати  на даний період не включається у обмежувальний термін, встановлений частиною першою цієї статті (не більше 15 календарних днів на рік).

Проте, за даними системи PROZORRO, це підприємство брало участь у торгах, які проводились органами місцевого самоврядування, і не тільки ними, та ще й ставало переможцем цих торгів. Тут постає питання: як під час перебування керівника у відпустці підприємство готувало та подавало документацію для участі в торгах, а головне, як керівник міг підписувати документацію та договори за результатами проведених торгів, адже це виконання роботи, за яку згідно зі ст. 94 КЗпП працівник повинен отримати заробітну плату. Але зарплата керівнику не нараховувалась, обов’язкові платежі до бюджету не здійснювались. За результатами інспекційного відвідування вжито заходів, передбачених законодавством.

Останні два роки на діяльність бізнесу впливають карантинні нововведення. На жаль, ще для багатьох підприємців залишається актуальним питання, як за мінімальних затрат отримати максимальні прибутки.

Держпраці у Кіровоградській області нагадує всім суб’єктам господарювання: чим більшою є спроба зекономити та заплутати перевіряючих, тим більшим залишається ризик сплатити штрафів або за послуги адвокату. У час суцільної комп’ютеризації дуже складно щось приховати, тому що керуючись цілком законними підставами, контролюючі органи можуть отримувати та використовувати інформацію щодо суб’єкта і з інших джерел.