Чи може роботодавець відмовити працівнику в наданні відпустки


Відповідно до ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком  терміну.

Щорічні відпустки за бажанням працівника в зручний для нього час надаються:

Надання відпусток без збереження заробітної плати, передбачених ст. 25 Закону про відпустки, здійснюється роботодавцем в обов’язковому порядку за ініціативою працівника, а надання відпусток, передбачених ст. 26 вищезазначеного закону, здійснюється за згодою сторін.
 

Водночас в умовах воєнного часу роботодавець має право відмовляти працівникам, задіяним у роботах із підтримання критичної інфраструктури та життєзабезпечення, у випадках, коли це прямо не заборонено законом.


Відмова в наданні працівнику відпустки має бути пов’язана з необхідністю виконувати певний обсяг робіт, який спрямований на забезпечення безпеки та обороноздатності держави. В інших випадках, навпаки, доцільно надавати працівникам за їх бажанням щорічні, соціальні відпустки та відпустки без збереження заробітної плати.


За інформацією Управління Держпраці в Одеській області