Чи  може військовослужбовець піти у відпустку за сімейними обставинами під час війни


Це питання регулює Закон України “Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану”. У ньому вказано, що в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

Кожну із зазначених відпусток можуть надати тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Порядок оформлення відпустки за сімейними обставинами

Крок 1: військовослужбовець повинен подати рапорт безпосередньо командиру підрозділу з документами, що підтверджують відповідну сімейну обставину.

Крок  2: командир підрозділу передає рапорт до штабу військової частини для подання на розгляд командиру військової частини.

Крок 3: командир військової частини приймає рішення щодо надання відпустки.

Рекомендовано подавати рапорт у двох екземплярах: на одному з екземплярів мають бути дата і підпис, які будуть підтверджувати факт звернення з рапортом, або вихідний номер.

У випадку, якщо рапорт не приймають, можна звернутися по ієрархії до вищого за званням керівництва та залишати скаргу на гарячій лінії Генерального штабу: 0 800 500 410.

 


Джерело: Безоплатна правова допомога