Чи можна доплатити «лікарняні», якщо змінився страховий стаж


 У листі від 06.04.2023 р. № 13316-15885/Р-03/8-2800/23 ПФУ роз’яснює питання щодо обчислення страхового стажу для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та перегляду суми допомоги в разі його зміни. Йдеться про підприємця, який, схоже, є найманим працівником.

Передусім ПФУ зазначає, що під час обчислення страхового стажу застрахованій особі роботодавець використовує довідки за формами ОК-5 чи ОК-7, а для  підтвердження страхового стажу за період з 01.01.2016 р. роботодавець може скористатися інформацією за формою «Дані про трудовий стаж» (додаток 9), яка надається роботодавцю за його запитом.

Далі ПФУ нагадує про обмеження у призначені допомоги, якщо страховий стаж за останні 12 календарних місяців менше шести. І, вказавши на особливості сплати ЄСВ підприємцями і подання звітності, резюмує, що якщо в додатку 9 відобразилася сплата єдиного внеску за період, який зараховується до шести місяців страхового стажу у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку, то в такому разі необхідно провести донарахування вже виплаченої у січні 2023 р. допомоги по тимчасовій непрацездатності виходячи з фактичної середньої заробітної плати.

Тобто якщо працівник ще й ФОП, то він у 2022 р. міг сплачувати ЄСВ, але інформація про це відображається в реєстрах ПФУ лише після подання звітності з ЄСВ, яку ФОПи подають після закінчення року. Відповідно, якщо «лікарняні» було призначено з урахуванням 6-місячного обмеження, то зі зміною страхового стажу в більший бік суму допомоги слід донарахувати.

Це питання завжди було актуальним, коли у працівників не було можливості надати вчасно дані про страховий стаж. Але ми не могли знайти аналогічне роз’яснення від ФСС, коли він займався призначенням «лікарняних». Тепер питання можна вважати закритим.