Чи можна в умовах воєнного стану проходити військову службу за місцем проживання


Воєнний стан та загальна мобілізація, яка триває з 24 лютого 2022 року, породжують безліч пов’язаних з нею питань. Зокрема, чи можливо в умовах воєнного стану проходити військову службу за місцем проживання.

Одразу зазначимо, що це можливо, оскільки виникають ситуації, коли військовим, у зв’язку з певними обставинами, необхідно змінити місце проходження служби.
 

Хто має право проходити військову службу в регіоні реєстрації

Відповідно до частини 2 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» деякі категорії населення мають певні особливості щодо проходження військової служби. Зокрема, вони можуть бути мобілізовані лише за їх згодою та проходитимуть службу лише за місцем проживання.

До таких осіб належать:

Хто має право змінити місце проходження служби

У випадку, коли військовослужбовець не належав до зазначених категорій на момент початку проходження військової служби, а потім його життєві обставини змінилися, він може заявляти про переведення за відповідних підстав. Зокрема, відповідно до пункту 113 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, переміщення військовослужбовця за станом здоров’я або за станом здоров’я членів його сім’ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:

Переміщення на нове місце військової служби військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, викликане потребою догляду за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) чи особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім’ї військовослужбовця, здійснюється командирами з’єднань, рівнозначними їм і вище посадовими особами на підставі рапорту військовослужбовця та відповідних документів, які підтверджують потребу в постійному сторонньому догляді  за ними.

Варто зауважити, що переміщення, відповідно до пункту 110 зазначеного положення, здійснюється наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з’єднання, військові частини та оперативні командування, Головнокомандувача Збройних Сил України та наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.
 

Як діяти, якщо отримали відмову у переведенні до іншого місця служби

У випадку, коли особі відмовляють у переведенні в іншу військову частину або порушують вимоги статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», вона може діяти наступним чином:

 


Джерело: Безоплатна правова допомога