Чи можна прийняти особу, якій виповнилось 16 років, на посаду, що передбачає роботу на висоті


Статтею 190 КЗпП України визначено, що забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей особами молодше вісімнадцяти років затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

Так, наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.1994 р. №  46 затверджено Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, згідно з яким професія «Робітники, зайняті роботою на висоті» належить до робіт, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх.


Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Держпраці