Чи можна у відпустці для догляду за дитиною працювати за сумісництвом


Чи може працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, стати до роботи в іншого роботодавця, уклавши трудовий договір за сумісництвом?

Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу як з одним, так і з декількома роботодавцями.

Згідно зі ст. 102-1 Кодексу законів про працю України сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Враховуючи викладене, працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, може укласти трудовий договір на умовах сумісництва з іншим роботодавцем. При цьому необхідно врахувати, що працівниця на роботі за сумісництвом також має право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.


Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці