Чи можна укладати ЦПД з медичним працівником


Причина, яка спонукала до рішення ініціювати укладення ЦПД із лікарем, —  гострий дефіцит спеціалістів потрібної кваліфікації, тож лікарю доводиться виконувати роботи надурочно. Через це роботодавцям доводиться істотно витрачати на оплату надурочних годин роботи.

При цьому в разі укладення ЦПД лікар працюватиме на визначеному роботодавцем робочому місці у встановлені йому години та виконуватиме роботу за посадою (професією) із використанням медичних інструментів, наданих роботодавцем.

Однак, щоб переконати представника закладу охорони здоров'я не вдаватися до укладання ЦПД із медпрацівниками, інспектор праці навів конкретні приклади із судової практики за 2018-2022 роки.

Приклад 1. Із сестрою медичною був укладений договір ЦПД на передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв.

Держпраці: неоформлення трудових відносин — штраф у 30-кратному розмірі мінімальної зарплати (порушення виявлене до 02.02.2020 року).

Аргументи: обсяг робіт не визначений, робота проводилися в конкретний час, визначений підприємством, щомісячно виплачувалася фіксована сума (незалежно від кількості проведених медоглядів).

Висновок суду: штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат накладений правомірно (постанова Шостого апеляційного суду від 20.03.2019 року у справі № 620/3953/18).

Приклад 2. У стоматологічному центрі виконувалися обов`язки медичної сестри за договором ЦПД.

Держпраці: неоформлення трудових відносин — штраф у 30-кратному розмірі мінімальної зарплати (порушення виявлене до 02.02.2020 року).

Аргументи: відповідно до укладеного договору стоматологічний центр забезпечує необхідними засобами та інвентарем для виконання покладених на сестру медичну обов`язків та організовує і координує її роботу, має обладнати робоче місце відповідно до вимог, надати необхідний інвентар, робочий одяг.

Остаточне рішення у справі — постанова Верховного Суду від 30.03.2021 року справі № 380/1563/20, яка підтвердила рішення суду першої інстанції про правомірність накладеного штрафу.

Приклад 3. З лікарем-анестезіологом був укладений договір ЦПД (за наявності вакантної посади лікаря-анестезіолога).

Держпраці: усунути виявлене порушення щодо неоформлення трудових відносин в установлений приписом строк.

Аргументи: згідно із укладеним договором ЦПХ:

Усе перелічене вказує на наявність ознак трудового договору.

Рішення суду: у задоволенні адміністративного позову центральної районної лікарні відмовити повністю (рішення Запорізького адміністративного окружного суду від 14.01.2019 року у справі № 0840/3208/18).


Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці