Чи можуть держслужбовці виїжджати за кордон в умовах воєнного стану


Кабінет Міністрів України ухвалив рішення обмежити перетин державного кордону чиновниками під час воєнного стану. Воно стосується всіх посадових осіб центральної та місцевої влади, а також правоохоронців, народних обранців, прокурорів тощо. Чи можуть непридатні до військової служби держслужбовці виїжджати за кордон, а також які винятки передбачає для чиновників чинне законодавство,  роз’яснили фахівці Безоплатної правової допомоги.
 

Кому з держслужбовців заборонено перетинати державний кордон під час воєнного стану?

Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України» від 27.01.2023 р. № 69 обмежує право на виїзд за кордон:

Виїзд за межі України посадовим особам із цього переліку можливий лише у разі службових відряджень.

 

Чи мають право перетинати кордон держслужбовці з переліченого списку, які за висновком ВЛК визнані непридатними до військової служби?

Виїзд за кордон таким посадовим особам дозволено для службових відряджень та за наявності виключних підстав. А визнання держслужбовців за висновком військово-лікарської комісії непридатними до військової служби за станом здоров’я, не є підставою для перетину ними державного кордону.

 

За якими винятками держслужбовцям дозволяють виїжджати за кордон?

Виїзд за межі України таких посадових осіб можливий у виняткових випадках.

Зокрема, дозволено виїзд:

Дозвіл на виїзд таких осіб здійснюють уповноважені особи Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів: