Чи надається медпрацівникам матеріальна допомога на оздоровлення під час війни


Відповідно до положень абзацу третього п. 2 постанови Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 21.05.2011 р. № 524 передбачена виплата з 01.01.2012 р. медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу в разі надання їм основної щорічної відпустки.

Таким чином, з 01.01.2012 р. допомога на оздоровлення для медичних працівників є обов’язковою виплатою, а кошти на таку виплату мають передбачатися в кошторисах доходів і видатків відповідних закладів (установ) охорони здоров’я.

До того ж, як роз’яснили у своїх листах від 23.03.2012 р. № 10.01.67/773, №03-93 відповідно Міністерство охорони здоров’я та Профспілка працівників охорони здоров’я України «Щодо виплати медичним працівникам допомоги на оздоровлення», допомогу на оздоровлення виплачують за основним місцем роботи працівника в розмірі посадового окладу, затвердженого у штатному розписі закладу, з урахуванням усіх підвищень (посадовий оклад, визначений у графі 12 тарифікаційного списку без урахування інших доплат і надбавок).

Відповідно до вищезазначеного матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки медичним працівникам є обов’язковою виплатою. Працівники мають на неї право як у мирний час, так і в період дії воєнного стану.


Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці