Чи надається одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини за певних умов


Міністерство економіки України в листі від 27.08.2021 р. № 4712-06/42842-07 розглянуло звернення щодо надання соціальних відпусток.


Надання додаткової відпустки батькам та опікунам

Частиною першою ст. 19 Закону про відпустки та частиною першою ст. 182-1 КЗпП встановлено, що додаткова оплачувана відпустка надається щорічно тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів:

Законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред'явити одному з батьків для підтвердження того, що інший з них не скористався правом на зазначену соціальну відпустку. Тому, на думку урядовців, роботодавцю може бути надано будь-який документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дітей не надавалася ця відпустка. Рішення про надання зазначеної соціальної відпустки приймається керівником з урахуванням наданих документів.

Частиною сьомою ст. 20 Закону про відпустки встановлено, що додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи надаються понад щорічні відпустки, передбачені ст. 6, 7 і 8 Закону про відпустки, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 Закону про відпустки.

При цьому перенесення або продовження відпустки з такої підстави, як перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не передбачене ст. 11 Закону про відпустки.

Стосовно надання додаткової соціальної відпустки матері/батьку у період її/його перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в Мінекономіки зазначили, що законодавством про працю не передбачено надання двох соціальних відпусток, що надаються для виховання дітей, одночасно та за той самий період.
 

Надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини

Згідно зі ст. 19-1 Закону про відпустки одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини певним категоріям працівників.

З огляду на викладене, на думку Мінекономіки, у випадку, якщо дитина народилася до 09.05.2021 р., але на дату набрання Законом № 1401 чинності не минуло трьох місяців з дня народження дитини, працівник, визначений ст. 19-1 Закону про відпустки, має право на одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів).

Відповідно до п. 4 Порядку надання відпустки при народженні дитини така відпустка надається одноразово тривалістю, що визначається працівником у письмовій заяві про її надання (але не більш як 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Ця відпустка повинна бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Тобто за заявою працівника така відпустка надається в термін, про який він просить, але в межах тримісячного строку. Водночас якщо відпустку було надано в останні дні цього строку, вона надається тривалістю, зазначеною в заяві, проте термін її закінчення не може перевищити 104 дні з дня народження дитини.

Виходячи зі змісту ст. 19-1 Закону про відпустки, початок обчислення тримісячного строку слід здійснювати з дня народження дитини. Однак при цьому слід мати на увазі, що згідно з частиною третьою ст. 115 КЗпП та частиною першою ст. 21 Закону про відпустки заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Таким чином, заява про надання відпустки при народженні дитини має бути надана роботодавцю з урахуванням того, що роботодавець повинен вчасно виконати норми ст. 115 КЗпП та ст. 21 Закону про відпустки.

Стосовно надання відпустки при народженні дитини під час перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину повідомляємо таке. Оскільки законодавством про працю не передбачено надання двох відпусток одночасно, для того, щоб скористатись правом на відпустку, передбачену ст. 19-1 Закону про відпустки, працівник має перервати відпустку без збереження заробітної плати. Припинення відпустки відбувається шляхом видання роботодавцем наказу (розпорядження) про припинення відповідної відпустки на підставі заяви працівника.