Чи надаються соціальні відпустки працівникам ФОПів та сумісникам


Міністерство економіки України в листі від 27.08.2021 р. № 4712-06/42842-07 розглянуло звернення щодо надання соціальних відпусток.

Відповідно до частини другої ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної та творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Ця норма дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж чи на іншому підприємстві, в установі, організації. А згідно з частиною третьою ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Також ст. 2 Закону про відпустки визначено право на відпустки громадян України, які працюють за трудовим договором у фізичної особи. Тобто працівники, які працюють у фізичної особи — підприємця, а також ті, що уклали трудові договори про роботу за сумісництвом, перебувають у трудових відносинах з підприємством, установою, організацією, фізичною особою й мають право на відпустки.