Чи оподатковуються "лікарняні", виплачені підприємцю у 2023 році Пенсійним фондом


Доходом ФОП є доходи, отримані виключно від здійснення підприємницької діяльності. Якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку — фізичних осіб.

До складу доходу ФОП — платника єдиного податку, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від ПФУ та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Отже, як зазначають контролери, допомога по тимчасовій непрацездатності, нарахована (виплачена) ФОП від ПФУ, є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором, а ПФУ є податковим агентом щодо такого доходу.

При цьому сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, нарахована (виплачена) ФОП, відображається податковим агентом у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу — «127».


Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.02 розділу "Запитання - відповіді
з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).