Чи отримає держслужбовець матеріальну допомогу, якщо йде у відпустку менше ніж на 14 днів


У разі поділу щорічної основної відпустки на частини грошова допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати виплачується за заявою службовця один раз на рік незалежно від кількості днів такої відпустки.

Такого висновку 23.02.2021 р. дійшов Верховний Суд у постанові у справі № П/811/1858/16.

У цій справі Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій — без змін. Ухвалюючи свої рішення у справі, суди зазначили, що державний службовець має право поділити щорічну відпустку на частини, основна частина якої не повинна бути меншою 14 календарних днів.

При цьому підставою для виплати грошової допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати під час отримання щорічної відпустки є факт одержання працівником частини щорічної основної відпустки за відповідний рік.

Виплата такої грошової допомоги, як вказали суди, не пов’язана з тривалістю отриманої державним службовцем частини щорічної відпустки, а нормами чинного законодавства не встановлено заборони виплати вказаної допомоги під час отримання працівником відпустки тривалістю менше 14 календарних днів.

Згідно з положеннями ст. 57 Закону про державну службу підставою для виплати грошової допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати під час отримання щорічної відпустки визначено саме факт одержання працівником такої щорічної основної відпустки за відповідний рік.

Тобто норми законодавства не пов’язують виплату такої грошової допомоги з тривалістю отриманої державним службовцем частини щорічної відпустки, а також не встановлено заборони щодо виплати вказаної допомоги під час отримання працівником відпустки тривалістю менше 14 календарних днів.