Чи виконувати норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю фізособам-підприємцям


Норма щодо виконання нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю поширюється як на підприємства, установи, організації, так і на фізичних осіб — підприємців.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу. Під час розрахунків кількість робочих місць округлюється до цілого значення.


Джерело: Центральне міжрегіональне управління Держпраці