Чи потрібен дозвіл обох батьків на виїзд дитини за кордон


У квітні українці стали більше їздити за кордон і навпаки. Чимало людей цікавляться, які нині діють правила перетину кордону з дітьми.

Чи потрібен дозвіл обох батьків на виїзд дитини за кордон, повідомляє TRAVEL РБК-Україна посиланням на консульство України у Ґданську.

Зазначається, що в умовах воєнного стану, який діє нині в Україні, діють інші правила. Але три з них залишаються без змін:

На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу 13 пункту 2-3 Правил, відповідно до яких виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, здійснюється без нотаріально завіреної згоди другого з батьків:

Як зазначають у консульстві, зазвичай свідоцтва про народження вистачає, якщо записані в ньому прізвища та імена батьків та дитини відповідають прізвищам та іменам у паспортах.

«Зверніть увагу, що статус баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима в такому випадку треба буде підтвердити оригіналами документів, що, мабуть, складніше, ніж отримати дозвіл хоча б одного з батьків на виїзд за кордон», – зауважують у відомстві.

Також дозвіл на виїзд за кордон не вимагається у разі виїзду дитини у супроводі іншої особи, яка отримала на це письмове повноваження (доручення) одного з батьків, завіреною органом опіки і піклування.

У всіх інших випадках для виїзду дитини за кордон у супроводі іншої особи (сусідка, колега, подруга) необхідно мати доручення на виїзд дитини хоча б від одного з батьків.