Чи потрібно попереджати сумісника про скорочення


Фахівці Управління Держпраці в Полтавській області роз’яснили, чи потрібно дотримуватися строків попередження в разі скорочення посад сумісників.

Із сумісниками, як і з основними працівниками, укладають трудовий договір у загальному порядку згідно зі ст. 24 КЗпП. Якщо відбуваються зміни в організації виробництва та праці, у т. ч. ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників, трудовий договір із працівником-сумісником можуть припинити з ініціативи роботодавця на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП.

Статтею 49-² КЗпП передбачено обов’язок роботодавця персонально попередити працівника про наступне вивільнення не пізніше ніж за два місяці. Виплата вихідної допомоги відповідно до ст. 44 КЗпП залежить винятково від підстави припинення трудового договору й не залежить від факту роботи за основним місцем або за сумісництвом. Тож у разі звільнення працівника за п. 1 ст. 40 КЗпП виплачують вихідну допомогу в розмірі, не меншому за середній місячний заробіток.