Чи правомірно встановлювати випробувальний строк у разі працевлаштування особи з інвалідністю


За нормами чинного законодавства України передбачено систему пільг для працюючих людей з інвалідністю, спрямованих на створення гідних умов для їх продуктивної та безпечної роботи.

Так, відповідно до ст. 26 Кодексу законів про працю України випробування під час укладення трудового договору для осіб із інвалідністю не встановлюється.

Проте наразі, в умовах воєнного стану, норми законодавства про працю діють з урахуванням вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ (далі – Закон № 2136).

Норми законодавства про працю, які суперечать положенням цього Закону, на період дії воєнного стану не застосовуються.

Відповідно до п. 2 ст. 2 Закону № 2136 у разі укладення трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Тобто у період дії воєнного стану можна встановлювати випробувальний строк для всіх працівників, у тому числі осіб з інвалідністю, неповнолітніх, вагітних жінок, одиноких матерів із дітьми до 14 років або дитиною з інвалідністю, внутрішньо переміщених та інших осіб, яких раніше це не стосувалося.

Встановлення випробувального строку не є обов’язком роботодавця, це його право.

Закон № 2136 діє винятково протягом періоду воєнного стану та втрачає чинність із дня його припинення або скасування, крім частини 3 ст. 13 цього Закону.


Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці