Чи можна працевлаштуватися за сумісництвом, якщо на основному місці роботи оформлено простій



Чи може лікар, який є ВПО, працевлаштуватися за сумісництвом, якщо на основному місці роботи оформлено простій? Чи можна при цьому працювати повний робочий час, а не на "0,5 ставки"?

У разі укладення трудового договору про сумісництво необхідно враховувати норму статті 102-1 КЗпП України, ст. 19 Закону України  «Про оплату праці» про те, що сумісництво це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. 

З урахуванням норм ст. 102-1 КЗпП України, з 19.07.2022 року на рівні закону закріплено поняття сумісництва та основний принцип оплачуваності роботи за сумісництвом. Скасовано норму, згідно з якою умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначаються Кабміном.

Оскільки у вас запроваджено простій на основному місці роботи, ви маєте право працювати за сумісництвом на повну ставку.  

На час дії воєнного стану для вимушених переселенців скасовано обмеження для роботи за сумісництвом, які стосуються часу тривалості роботи. 

Тому працівника можна оформити не лише на "0,5 ставки", а й на більшу тривалість робочого часу. Оскільки трудова книжка працівника знаходиться за основним місцем роботи,  де запроваджено простій, ви маєте право працювати на повну ставку.


Джерело: Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області