Чи сплачують ЄСВ самозайняті особи та члени фермерського господарства


Державна податкова служба України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (ЗІР) роз’яснює, чи сплачують ЄСВ за себе ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства у період воєнного стану в Україні.

Повідомляється, що тимчасово, з 01 березня 2022 р. до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

При цьому положення абзацу другого п. 2 частини першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

Такі особи розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за вищезазначений період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Категорія  201. Запитання 2022В