Чи стане військовий облік жінок добровільним


Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у своєму телеграм-каналі

"Зараз працюємо над законопроєктом разом із профільним Комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Ми вже неодноразово заявляли, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження парламента", — зазначила Ганна Маляр.

Якщо будуть прийняті зміни, Міноборони і Генштаб їх виконають.

Досвід розгортання всіх військових частин Збройних сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби  суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Разом із тим для Збройних сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Тому в разі прийняття змін до згаданого закону Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби.

"Ще раз нагадую: йдеться про ДОБРОВІЛЬНУ постановку на військовий облік", — додала Ганна Маляр.