Чи застосовується ПСП до «лікарняних»


Головне управління ДПС у Дніпропетровській області роз’яснює, чи застосовується ПСП до суми допомоги, яка виплачується за листками непрацездатності («лікарняні»). Повідомляється, що платник податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (ПСП). Норми передбачені п. 169.1 ПКУ.

Підпунктом 14.1.48 ПКУ визначено, що заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Враховуючи те, що сума виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності («лікарняні») розглядається як заробітна плата платника ПДФО, то в разі якщо вона не перевищує граничного розміру загального місячного оподаткованого доходу від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, який передбачений нормами пп. 169.4.1 ПКУ, найманий працівник має право на ПСП.