Чи застосовуються штрафні санкції за неподання звітності з ЄСВ


Головне управління ДПС в Івано-Франківській області звертає увагу, що з 01.01.2021 р. платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зобов’язані подавати звітність з ЄСВ у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України.

Нагадаємо, за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою вищезазначеної звітності накладаються штрафи, передбачені за порушення порядку подання інформації про фізичних осіб — платників податків, у розмірах та порядку, встановлених ст. 119 ПКУ, а саме:

Згадані штрафи не застосовуються у випадках, якщо недостовірні відомості або помилки в податковій звітності про суми доходів, нараховані (сплачені) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), виникли у зв'язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ПКУ та були виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.

Зазначений порядок застосування штрафних санкцій встановлений Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» від 19.09.2019 р. № 115-IX.

Звертаємо увагу, що з 01.01.2021 р. набули чинності зміни до ПКУ, внесені, зокрема, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» від 19.09.2019 р. № 116-IX, згідно з якими: