Чи змінять норму КЗпП щодо збереження середнього заробітку за військовослужбовцями


У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону про внесення зміни до ст. 119 КЗпП щодо справедливого врегулювання питання виплати середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу (від 12.10.2021 р. № 6170).

Проєкт передбачає, що:

При цьому поза збереженням середнього заробітку опиняються особи, прийняті на військову службу за контрактом. На думку авторів законопроєкту, «потребує більш справедливого врегулювання питання виплат доходів громадянам, які уклали контракти на службу добровільно. Зокрема, багато прикладів укладення контрактів про проходження служби у військових частинах, військових комісаріатах, закладах військової освіти на територіях, які не належать до зони проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії. Також непоодинокими є випадки застосування норм статті 119 Кодексу для уникнення відповідальності за порушення працівниками трудової дисципліни шляхом укладення ними контракту про проходження військової служби».

Автори законопроєкту планують, що компенсацію роботодавцям виплати заробітку особам, призваним на військову службу, будуть виділяти з коштів, які надійдуть до бюджету від детінізації ринку тютюнових виробів. У разі ухвалення Закон має набрати чинності 01.01.2022 р.

Детальніше про призов на строкову військову службу та гарантії військовослужбовцям читайте в журналі «Кадровик України» № 11/2021.