Чи зобов’язаний працівник, який має статус біженця в іншій країні, розірвати трудовий договір


Головне управління Держпраці у Дніпровському регіоні роз’яснило, що законодавством про працю не передбачено зобов’язання працівника повідомляти роботодавця про своє місцезнаходження та отримання статусу біженця або визнання його особою, яка потребує тимчасового захисту.

Згідно із Законом України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існуванням загрози для життя і здоров’я працівника у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

Крім того, відповідно до п. 4 частини першої ст. 40 КЗпП працівники, які не виходять на роботу внаслідок обставин, пов’язаних з бойовими діями, або ті, які не мають змоги виходити на роботу у зв’язку з небезпекою для життя і здоров’я, не можуть бути звільнені за прогул без поважної причини.