Депутати пропонують повернути військовим доплату 30 тисяч грн


2 березня 2023 р. у ВРУ зареєстровано проєкт Закону № 9071 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України». 

Як зазначено у пояснювальній записці, «така суттєва зміна порядку і розмірів виплати грошового забезпечення у період активних бойових дій негативно впливає на бойовий дух армії та, як наслідок, на обороноздатність держави. Як наслідок, виникає необхідність законодавчого закріплення гарантії на додаткову винагороду у період воєнного стану для військовослужбовців та інших осіб, які станом на сьогодні мають право на таку винагороду».

З огляду на це, пропонується встановити, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським щомісяця виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 грн незалежно від покладених на таких осіб завдань чи районів проходження служби.

Для осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 грн у розрахунку на місяць пропорційно до часу участі у таких діях та заходах.

Це положення не поширюватиметься на курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів та закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

Водночас з метою забезпечення збалансованості видатків Державного бюджету України необхідні кошти для виплати вказаної додаткової винагороди пропонується встановити «стелю» заробітної плати, грошового забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року. При цьому в зазначеному максимальному розмірі не враховуються суми допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата щорічної відпустки.

Вказана «стеля» застосовується також під час нарахування заробітної плати, грошового забезпечення відповідно народним депутатам України, членам КМУ, прокурорам, працівникам, службовим і посадовим особам НБУ, а також іншим службовим і посадовим особам, працівникам, оплата праці яких регулюється спеціальними законами.

У разі ухвалення цей Закон набере чинності через три дні з дня його опублікування і застосовуватиметься з 1 березня 2023 р.


Джерело: Офіційний вебпортал парламенту України