Депутати пропонують збільшити тривалість відпусток для військових


13 квітня 2023 року народний депутат Олексій Гончаренко зареєстрував у ВРУ проєкт Закону № 9205 "Про внесення змін до пункту 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання відпусток військовослужбовцям під час дії воєнного стану". 

Законопроєктом пропонується:

Як зазначено у пояснювальній записці, метою проєкту є законодавче визначення можливості надання військовослужбовцям під час дії воєнного стану відпустки зі збереженням грошового забезпечення більшої тривалості, ніж 10 календарних днів, щорічної відпустки та 10 днів частини щорічної відпустки, а також збільшення тривалості відпустки і військовослужбовцям строкової військової служби.

Таким чином, пропонується викласти у новій редакції пункт 18 статті 10-1 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Згідно з ним в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям всіх видів військової служби, передбачених частиною шостою статті 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», можуть надаватися щорічна основна відпустка (для військовослужбовців строкової військової служби — відпустка, визначена пунктом 12 цієї статті), а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

Відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин, а також кожна із частин щорічної основної відпустки надаватиметься тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Щорічна основна відпустка може бути надана частинами тричі на рік за умови одночасної відсутності не більше 30 % загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

У разі ухвалення цей закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.


Джерело: телеграм-канал О. Гончаренка