Дистанційна робота не вважається поважною причиною пропуску строків звернення до суду


Верховний Суд у постанові ВС/КАС від 30.09.2021 р. у справі № 320/3307/21 розглянув позов товариства до податківців з приводу оскарження їх рішення.

Суд першої інстанції вказав на те, що позовна заява подана з порушенням визначеного законодавством строку звернення до суду.

Товариству запропонували усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду заяви про поновлення пропущеного строку на звернення до суду з цим позовом та доказів поважності причин пропуску такого строку.

На обґрунтування підстав поважності пропуску строку звернення до суду товариство посилалось на:

Апеляційний суд не погодився із цими аргументами та виходив із того, що переведення працівників на дистанційну роботу у зв'язку з введенням на території України карантину є питанням організації внутрішніх робочих процесів позивача та не звільняє останнього від відповідальності за несвоєчасне виконання процесуальних обов'язків. Наведені вище обставини не спричинили припинення діяльності підприємства та виконання керівником і працівниками товариства своїх функціональних обов'язків, а отже, товариство жодним чином не було обмежене у праві на своєчасне отримання правової допомоги.

Суд дійшов висновку, що причина пропуску строку звернення до суду може вважатися поважною, якщо вона відповідає одночасно усім таким умовам:

Тому поважними причинами можуть визнаватися лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, що звернулась з адміністративним позовом, пов'язані з дійсно істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій та підтверджені належним чином.