Дії роботодавця в разі скорочення чисельності або штату працівників


В Управлінні Держпраці у Кіровоградській області роз’яснили питання щодо звільнення працівників у разі скорочення чисельності або штату. Відповідно до п. 1 ст. 40 КЗпП трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності, можуть бути розірвані роботодавцем, зокрема, у разі змін в організації виробництва та праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, скорочення чисельності або штату працівників. Таке звільнення допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Звільнення буде законним, якщо роботодавець дотримався таких дій:

Під час прийняття рішення звільнити працівників варто враховувати те, що в разі скорочення чисельності або штату переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією та продуктивністю праці (ст. 42 КЗпП). Якщо умови продуктивності праці та кваліфікації працівників рівні, перевага в залишенні на роботі надається працівникам, що підпадають під категорії, перелічені в ст. 42 КЗпП.

Для проведення скорочення чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці роботодавець зобов’язаний: