Федерація профспілок звернулась до Президента з проханням ветувати Закон № 2620-IX


Федерація профспілок повідомляє, що спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні звернувся листом до Президента України В. Зеленського з проханням відповідно до ст. 106 Конституції України скористатися правом вето щодо ухваленого Верховною Радою України Закону України  «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" № 2620-IX та Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Йдеться про законопроєкт щодо злиття Фонду соціального страхування України та Пенсійного Фонду.

«Розгляд цього законопроєкту та ухвалення щодо нього рішення відбулося із порушеннями вимог Конституції України та Регламенту Верховної Ради України. Зокрема, проєкт всупереч вимогам статті 116 Регламенту Верховної Ради України доповнено положенням, яке не було предметом розгляду в першому читанні. Так, у тексті законопроєкту, підготовленого до другого читання, з’явився новий пункт Прикінцевих та перехідних положень із внесенням змін до законодавства про пенсійне страхування.

Закон № 2620 повністю дублює модель та організацію системи соціальних та страхових виплат, а також управління нею через єдиний державний фонд, що впроваджується в Російській Федерації з 1 січня 2023 р. Це викликає занепокоєння щодо реалізації подібної моделі в Україні, яка пропонується з 01.01.2023 р.», — зазначено в листі.

Також профспілки наполягають на тому, що згідно з ухваленим Законом багато послуг і виплат буде скасовано:

Працівників, які отримали інвалідність внаслідок нещасного випадку на виробництві, позбавляють:

Під час невизначеного періоду реорганізації затримка виплат, їх скасування призведуть до соціального колапсу.

Лист додається.