Федерація роботодавців України вимагає від уряду визначити перелік територій, на яких ведуться бойові дії


ФРУ продовжує роботу із захисту інтересів підприємств - членів Федерації, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Нагадаємо, після набрання чинності змін, внесених до ПКУ Законом України від 15.03.2022 р. № 2120, бізнес, що розташований на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, отримав право не сплачувати плату за землю, екологічний податок тощо. Для впорядкування використання такого права уряд згідно із вимогами Закону мав затвердити перелік відповідних територій. Аж через 9 місяців після ухвалення Закону, 6 грудня 2022 р., КМУ ухвалив постанову «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» № 1364, але безпосередньо перелік територій цією постановою затверджений не був.

22 грудня 2022 р. наказом Мінреінтеграції № 309 відповідний перелік все ж було розроблено, затверджено та оприлюднено. Але ДПС після півторамісячних вагань нещодавно на своєму офіційному сайті оприлюднила роз’яснення, що зазначений перелік «не може застосовуватись для цілей оподаткування, оскільки згідно з Кодексом ключовою умовою можливості застосування платниками особливостей оподаткування є перелік територій, визначений саме Кабінетом Міністрів України».

Таким чином, платники податків, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, вже майже протягом року позбавлені можливості скористатись своїм законним правом не сплачувати відповідні податки, що є взагалі неприпустимим, а тим більше під час війни та воєнного стану.

Тому наразі ФРУ направила відповідні запити до профільного комітету Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України з вимогами терміново затвердити відповідний перелік постановою уряду та надати роз’яснення, яким чином на сьогодні вказані платники податків можуть скористатися наданим їм правом.

Нагадаємо, що згідно з ПКУ на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії:


Джерело: Федерація роботодавців України