Фонд соцстрахування виплачує «лікарняні» та «декретні» без затримок


Фонд соціального страхування України повністю погасив заборгованість з виплати допомог по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах. Виплати усіх видів матеріального забезпечення здійснюються вчасно та в повному обсязі для 11,5 млн застрахованих осіб у разі настання страхового випадку. Зокрема, 04.01.2022 р. на фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності Фонд направив 519,3 млн грн, «декретної» допомоги — 115,5 млн грн, допомоги на поховання — 1,3 млн грн.

Нагадаємо, у грудні минулого року Фонд направив на «лікарняні» і «декретні» допомоги 1,75 млрд грн фінансової допомоги з державного бюджету. Виділені рішенням уряду кошти дозволили профінансувати більшу частину заборгованості із виплати матеріального забезпечення, яка на сьогодні була закрита у повному обсязі.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фінансування допомоги за листками непрацездатності здійснюється на рахунок роботодавців протягом 10 робочих днів після прийняття Фондом заяви-розрахунку. Саме від дати отримання заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги, тож працівникам важливо не втрачати зв’язок зі своїм роботодавцем і цікавитись станом формування заяви за їх листком непрацездатності.

Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ застраховані особи можуть у телеграм-каналі, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування за тегом #фінансування_оперативно.

Фонд здійснює перерахування коштів для виплати допомог працівникам на рахунок страхувальника (роботодавця), який має здійснити виплату у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від ФССУ.

Дізнатись, чи кошти вже перераховані роботодавцю, застраховані особи можуть зі щоденної звітності Фонду про стан фінансування страхувальників у телеграм-каналі #фінансування_страхувальників (інформація оновлюється у розрізі регіонів).