ФОПи в додатку 4ДФ: чи вказувати?


Головне управління ДПС в Івано-Франківській області повідомляє, що під час проведення моніторингу інформації, яка міститься в інформаційних базах служби, щодо господарської діяльності суб’єктів господарювання та сплати ними податків виявлено розбіжності між задекларованими доходами певних підприємців та виплаченими ними доходами відповідно до податкового розрахунку ф. 4ДФ Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за ознакою «157». Про це під час брифінгу повідомила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківські області Наталія Зікрата.

Як наслідок, 265 суб’єктів господарювання подали уточнені податкові декларації платників єдиного податку та додатково задекларували дохід у сумі понад 33 млн грн. З них уже сплачено 1,2 млн грн єдиного податку.

Ще одним виявленим порушенням, яким «грішать» ФОПи, що перебувають на ІІІ групі спрощеної системи оподаткування, з метою ухилення від сплати податків, зазначає Наталія Зікрата, є подання ними звітності про відсутність прибутків. Одночасно вони на постійній умові несуть витрати на фонд оплати праці найманих працівників, які в рази перевищують суму загального обсягу доходу. У таких випадках, стверджує посадовець, у податкової виникають запитання до платника щодо джерел для виплати заробітної плати. Відповідно ще 72 підприємцям довелося подати уточнені податкові декларації платників єдиного податку й додатково задекларувати 13 млн грн доходу, а також сплатити 647 тис. грн єдиного податку до бюджетів своїх територіальних громад.

За словами заступника начальника податкової служби області, аналіз інформаційних баз даних працівниками податкової служби проводиться постійно, й особлива увага приділяється сплаті податків до місцевих бюджетів: «Адже це кошти територіальних громад, в яких ми живемо. Тож від рівня надходжень до їхніх бюджетів залежатиме благоустрій та розвиток соціальних сфер на місцях. Тобто, недоплачуючи податки, платник насамперед обмежує й власні можливості, які б він міг отримати від громади», — зазначила податківець.

А щоб уникнути подальших перевірок та проведення контролюючим органом донарахувань, Наталія Зікрата радить підприємцям самостійно сформувати запит про отриманий дохід від підприємницької діяльності за ознакою «157» в «Електронному кабінеті» і отримати відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб платників податків та виключити помилки. Адже, нагадала Наталія Зікрата, відповідно до норм ПКУ платники податків та їх посадові особи несуть відповідальність за недостовірність інформації, наведеної у податковій звітності. У разі ж самостійного виявлення платником податків помилок, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного уточнюючого розрахунку.

Від редакції додамо, що стосовно цього питання є дві протилежні думки. Їх наведено в статті «Підприємці та ф. № 1ДФ: включати не можна не включати».