Як будемо працювати та відпочивати у червні


Відповідно до ст. 73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема, у такі святкові та неробочі дні:

За ст. 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається із суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідним днем мав би бути понеділок 13 червня (перенесення вихідного з 12.06.2022 р.) та 28 червня (святковий день).

У такому разі загалом буде: календарних днів – 30; робочих днів – 20; вихідних та святкових днів – 10.

Але з 24 березня 2022 р. (з дати набуття чинності Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ) діють особливі умови на період воєнного стану.

У період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої ст. 65, частин третьої – п’ятої ст. 67 та ст. 71–73 (святкові т та неробочі дні).

Це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні наразі немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тож чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок або, якщо є потреба, вивести людей у понеділок на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують у 2022 р. самостійно.

Максимальна тривалість робочого тижня під час війни збільшена і становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону № 2136). Тому скасовані свята можуть увійти в норму робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і неоплачуваним).