Як будуть фінансуватися заяви-розрахунки на виплату "лікарняних" на початку 2023 року


СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Постанови ПФУ “Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України “Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхуванняˮ.

Розроблено його у зв'язку з ухваленням Закону № 2620. За ним ФССУ та управління виконавчої дирекції Фонду припиняють свою діяльність та реорганізовуються шляхом приєднання до ПФУ з 1 січня 2023 року. Правонаступниками ФССУ визначено ПФУ та його територіальні органи. Докладно про це ми розповідали в аналітичній статті від редакції.

Також уже з 2 січня 2023 р. ПФУ може розпочати страхові виплати та надання соціальних послуг. Це передбачено проєктом постанови КМУ «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням».

Тож виникла необхідність у визначенні особливостей застосування Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФССУ. Для цього й розроблено відповідний проєкт постанови ПФУ. Очікується, що він запрацює з 1 січня 2023 р.

 

Що встановлено проєктом?

Проєктом акта пропонується визначити особливості порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві.

Зокрема, прописано, що до прийняття ПФУ нового порядку Порядок № 12 застосовується з урахуванням того, що: