Як бути із заборгованістю із зарплати померлого працівника


До Держпраці у Донецькій області звернувся роботодавець із запитанням: "В нас помер працівник, заборгованість по заробітній платі та належні йому виплати обліковуються як кредиторська заборгованість. Дружина виїхала і зв’язок з нею відсутній. Як бути з грошима? Як бути в таких випадках?».

Згідно з ч. 1 ст. 1227 ЦКУ суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги по тимчасовій непрацездатності, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а в разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Відповідно до норм ст. 83 КЗпП у разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, що не була одержана за життя, виплачується членам сім’ї такого працівника, а в разі їх відсутності – входить до складу спадщини.
 

Таким чином, невиплачену за життя заробітну плату працівника, а також грошову компенсацію за не використані ним дні відпусток згідно з нормами законодавства слід виплатити членам сім’ї, а в разі їх відсутності – спадкоємцям після прийняття спадщини.

Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.  Сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства. Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

Документами, що підтверджують, що особа є членом сім’ї померлого, є:

При цьому проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення в них прав та обов’язків подружжя. Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов’язків, зокрема, права спільної сумісної власності на майно (додатково див. постанову Верховного Суду від 30.10.2019 р. у справі № 643/6799/17).

Як вбачається із опису ситуації, запитання стосується того, як бути із виплатою належних виплат померлому працівнику в разі неможливості зв’язатися із дружиною померлого.

У цьому випадку вбачається доцільним вжити заходи щодо оповіщення членів сім’ї померлого про необхідність отримання виплат. Якщо члени сім’ї не відгукнулись чи немає можливості встановити з ними контакт, роботодавець може звернутися до нотаріуса. Роботодавець як боржник може погасити свій борг шляхом внесення заробітної плати, що належить померлому, на депозит нотаріуса (ч. 1 ст. 537 ЦКУлист Мін’юсту від 12.03.2012 р. № 113-0-2-12/13.1). Підтверджує факт внесення коштів на депозит квитанція, яку нотаріус видає після того, як переконається у надходженні коштів на рахунок.


Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці