Як діяти, якщо під час війни втрачено первинні документи


У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» від 01.04.2022 р. №2173 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено пп. 69.28, яким встановлено спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності платника податків / податкового агента, у разі втрати ним первинних документів через бойові дії та окупацію.

Зокрема, у разі втрати та/або неможливості вивезення первинних документів платник податків / податковий агент подає до контролюючого органу в довільній формі повідомлення про неможливість вивезення первинних документів, підписане керівником підприємства та головним бухгалтером, в якому зазначаються обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів, податкові (звітні) періоди, а також загальний перелік документів (за можливості – із зазначенням реквізитів).

Після подання платником податків / податковим агентом до контролюючого органу такого повідомлення запроваджується мораторій на проведення документальних перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.

Якщо після подання повідомлення про неможливість вивезення первинних документів платнику податків / податковому агенту стане відомо про втрату таких документів, такий платник податків / податковий агент зобов’язаний подати до контролюючого органу повідомлення про втрату первинних документів із зазначенням обставин такої втрати.

Платники податків / податкові агенти, які подали повідомлення про втрату первинних документів, не підлягають перевірці контролюючим органом щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів, у тому числі після завершення дії воєнного стану.

При цьому обов’язок доведення відсутності підстав для застосування платником податків / податковим агентом спеціальних правил для підтвердження даних, визначених у податковій звітності платника податків / податкового агента, передбачених пп. 69.28 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, покладається на податковий орган.

У разі відмови у застосуванні положень пп. 69.28 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ податковий орган не пізніше одного місяця з дати отримання відповідного повідомлення від платника податків / податкового агента видає вмотивоване рішення із зазначенням підстави та доказів такої відмови.