Як діяти роботодавцю, якщо дані в реєстрі застрахованих осіб та е-лікарняному відрізняються


Фонд соціального страхування України роз’яснює, як діяти, якщо прізвище, ім’я, по батькові в реєстрі застрахованих осіб та е-лікарняному відрізняються.

Інформація про пацієнта завантажується з реєстру пацієнтів у медичний висновок автоматично й збігається з даними, зазначеними в декларації із сімейним лікарем. Тож ідентифікаційні дані застрахованої особи в е-лікарняному будуть тотожні саме даними, вказаними в реєстрі пацієнтів. Однак якщо ці дані не збігатимуться з даними в реєстрі застрахованих осіб, е-лікарняний може не створитись або створитись із помилкою в П. І. Б. Саме тому працівникам важливо завчасно перевірити правильність внесення інформації та оперативно повідомляти лікаря й роботодавця про всі зміни.

Якщо помилка все ж була допущена і е-лікарняний містить несуттєві відмінності в написанні П. І. Б. із даними в реєстрі застрахованих осіб (наприклад, Наталя і Наталія, пропущенні букви тощо), роботодавці можуть подати заяву-розрахунок незважаючи на неточності.

Раніше такі невідповідності під час прийняття Фондом заяв-розрахунків автоматично підсвічувались як помилки, тож в окремих випадках заява могла бути відхилена. Однак, аналізуючи зворотний зв’язок від страхувальників, Фонд соціального страхування України вже вніс зміни до програмних засобів, щоб незначні неточності не призводили до уповільнення виплати допомог від Фонду.