Як діяти роботодавцю, якщо його працівнику відкрили е-лікарняний


Фонд соціального страхування оприлюднив чергове роз’яснення, як діяти роботодавцю, якщо його працівнику відкрили е-лікарняний.[1] У роз’ясненні зверніть увагу на порядок дій кадрової служби щодо надання інформації комісії (уповноваженому) з соціального страхування.

Вкотре Фонд нагадує, що уже з вересня заклади охорони здоров'я мають повністю перейти на формування медичних висновків замість видачі пацієнтам звичних паперових листків непрацездатності.

Е-лікарняні формуються автоматично одразу після створення медичного висновку, якщо пацієнт є застрахованою особою – тобто має офіційне працевлаштування, є ФОП тощо. Також е-лікарняний автоматично відкриється для одного із застрахованих батьків, якщо медичний висновок сформовано для дитини, яка потребує догляду.

Як діяти роботодавцю, якщо його працівнику відкрили е-лікарняний?


Портал електронних послуг:
https://portal.pfu.gov.ua

Гаряча лінія з питань користування кабінетом страхувальника:
0-800-503-753

 

Положення про комісію: 
http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/958640

 

Рішення про призначення або відмову у призначенні матеріального забезпечення комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства передає до підрозділу бухгалтерії підприємства, який нараховує матеріальне забезпечення.

Бухгалтерією здійснюється розрахунок матеріального забезпечення на підставі е-лікарняного (за необхідності його паперової роздруківки) та рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства. Даний розрахунок записується в електронному або паперовому вигляді (за рішенням роботодавця) та відображається в бухгалтерських проводках.

Заповнюється заява-розрахунок та подається до відділення Фонду за місцем обліку.


Роз'яснення щодо заповнення заяви-розрахунку
для надання матеріального забезпечення (загальне):
http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/960180

Щодо особливостей оформлення заяв-розрахунків за е-лікарняними: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975846

Гаряча лінія з питань оплати е-лікарняних:
0-800-501-892

 

 

 


[1] Як діяти працівнику, якщо йому відкрили е-лікарняний див. тут.