Як директору перекласти сплату адмінштрафу на водія


У журналі «Заробітна плата» № 10/2020 у статті «Перевищено швидкість руху: хто має сплатити адмінштраф?» ми розглядали питання сплати адмінштрафу за перевищення швидкості, зафіксоване в автоматичному режимі, якщо порушення допущено водієм підприємства, а постанова надійшла на ім’я його керівника.

І на запитання, чи може нести відповідальність за порушення ПДР і, відповідно, отримувати штрафи безпосередньо працівник, який керує автомобілем, відповіли ствердно — може. Для цього юридичній особі — власнику автомобіля необхідно внести до Єдиного державного реєстру транспортних засобів (ЄДРТЗ) інформацію про працівника, за яким закріплено автомобіль, як належного користувача автомобіля.

Постановою від 24.03.2021 р. № 508 Кабінету Міністрів України вніс зміни до Порядку внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Новою редакцією п. 26 цього Порядку встановлено, що внесення до Реєстру відомостей про належного користувача — працівника, визначеного керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу або отримала в установлений законодавством спосіб право користування ним, здійснюється також через: