Як дізнатися про дату оплати "лікарняного"


Фахівці Фонду соціального страхування України відповіли на поширені запитання працівників, які постають під час дії воєнного стану.

1. Від чого залежить дата виплати "лікарняних" і "декретних" від Фонду соціального страхування?

Дата фінансування допомоги залежить від дати отримання заяви-розрахунку від роботодавця. До моменту отримання такої заяви Фонду невідомо про потребу у виплаті допомоги та її суму. Якщо заяву подано в електронному вигляді, про її прийняття надійде квитанція — саме на цю дату необхідно орієнтуватись. Її можна уточнити в бухгалтерії.

2. Чи продовжує Фонд соціального страхування фінансувати "лікарняні" під час війни?

Бюджет Фонду складається із частки ЄСВ в розмірі 9,57 % від 100 % ЄСВ. У міру сплати ЄСВ роботодавцями кошти надходять на рахунок Фонду і одразу направляються на виплати.

3. Як дізнатись, коли виплатять "лікарняні" або "декретні"?

Інформація щодо стану фінансування "лікарняних" і "декретних" допомог щодня оновлюється у телеграм-каналі t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно. Після фінансування необхідно декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця — інформація про це оновиться за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів. Орієнтуватись треба на дату прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець сформував за вашим "лікарняним".

4. Як отримати допомогу від Фонду соцстрахування, якщо роботодавець перебуває на тимчасово окупованій території або не може подати заяву-розрахунок через бойові дії?

У такому випадку працівник може особисто звернутись до будь-якого зручного відділення Фонду, який нарахує допомогу напряму.