Чи фінансує ФСС "лікарняні" у разі травмування чи профзахворювання


Фонд соціального страхування України на своєму офіційному телеграм-каналі роз'яснює, що застраховані особи отримують від Фонду компенсацію втраченого за час лікування заробітку незалежно від причин настання тимчасової непрацездатності (виняток — непрацездатність через сп’яніння, протиправну діяльність тощо).

Однак якщо в загальних випадках розмір допомоги від ФССУ залежатиме від тривалості страхового стажу, то в разі травмування під час виконання посадових обов’язків чи профзахворювання Фонд профінансує допомогу в обсязі 100 % середнього доходу незалежно від стажу.

Тож причина непрацездатності є важливим фактором під час призначення допомоги та подання до Фонду заяви-розрахунку.

Однак попри обставини набуття хвороби або отримання травми, на початку для пацієнтів автоматично створюється е-лікарняний з причини «1 — Тимчасова непрацездатність з хвороби або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві».

Якщо є підстави вважати, що випадок стався внаслідок професійної діяльності працівника, одночасно буде розпочато процедуру розслідування. Участь у розслідуванні професійного захворювання або нещасного випадку беруть, зокрема, представники Фонду соціального страхування України. Якщо під час розслідування зв’язок з виробництвом буде підтверджено, вони повідомлять про потребу оновити причину непрацездатності в електронному лікарняному на:

— «11 — Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання» або

— «12 — Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві».

Інформація оновлюється лікарями Фонду соціального страхування України. Зазначений ними зв’язок із виробництвом відображається як причина непрацездатності й доступний під час перегляду е-лікарняного в особистих кабінетах роботодавця і застрахованої особи.